Jäsenkirje 2020

Hyvät Sukulaiset

Liekö ilmastonmuutos vai mikä, mutta talvi on ollut nyt hiukan kummallinen. Lunta on siellä täällä ja vettä sataa milloin sattuu. Tästä huolimatta toivon, että olette päässeet edes ajoittain nauttimaan talven riemuista.

Hallitus on alkanut valmistautua tulevaan kesään ja suvun kokoukseen. Kokouksen käytännönasioita on toisaalla tässä jäsenkirjeessä, joten en niihin nyt puutu.

Iso asia tulevassa kokouksessa on se, että kuulemme sukuun liittyvästä DNA- tutkimuksesta. On aina mielenkiintoista tietää ketä kaikkia ja missä maailman kolkassa sukulaisia on asunut ja asuu.

Kokouspaikka on nyt Lohimaa Tervossa ja uskon, että puitteet ovat nykyaikaisemmat ja palvelut toivottavasti täyttävät kaikkien tarpeet. Kokous on yksipäiväinen, mutta jokainen voi halutessaan viipyä Lohimaassa ennen ja jälkeen kokouksen oman tahdon mukaan.

Toivon näkeväni teitä runsain joukoin, toivotan kaikki tervetulleeksi neljänteen Häkkisten sukukokoukseen.

Tuula Väätäinen
Puheenjohtaja
———————————-

Tutkijan terveiset

Mitä isälinjainen DNA kertoo Häkkisistä?

Miten Häkkiset sijoittuvat isossa asutushistoriallisessa kuvassa?

Missä ovat Häkkisten kantajuuret ja millaiset ovat varhaisten esi-isien reitit?

Mistä Häkkiset tulivat Saarijärvelle ja mitkä olivat suvun aiemmat vaiheet ennen kirkonkirjoja?

Siinäpä suuria kysymyksiä, joihin saamme vastauksen ensi kesänä sukutapaamisessamme, kun sukututkija Ari Kolehmaisen tekemä tutkimus Häkkisten varhaisvaiheista 1500–1600-luvulta valmistuu. Ari tulee itse kertomaan meille tutkimuksen tulokset. Oliko esi-isällämme Juho Häkkisellä sisaruksia? siihenkin varmaan saamme vastauksen kesällä.  Arin tutkimusten tueksi päivitimme Häkkisen isälinjaisen Dna-näytteen viime syksynä. Tuo testi valmistui loppuvuodesta 2019. Ari on myös analysoinut testin tuloksen ja käyttänyt sitä apunaan selvittäessään Häkkisten liikkumista

Tulkaa siis sankoinjoukoin kuuntelemaan tutkimusten tuloksia.

Sitten muutama sana näistä tavallisen tallaajan tekemistä tutkimuksista.

Liisa Häkkisen sukuhaaran tutkimus on tällä hetkellä melko lailla pysähdyksissä, kantona kaskessa ovat seurakunnat, jotka eivät enää päästä ulkopuolisia tutkijoita tekemään tutkimusta 100-vuotta nuorempien kirkonkirjojen parissa. Unto oli vielä tutkimuksia tehdessään onnekas, sillä silloin seurakunnissa olivat avoimet ovet sukutukijoille. Täysin pysähdyksissä eivät tutkimukset kuitenkaan ole, ne vain etenevät hitaasti ja kapea-alaisesti. Liisan suku pysyi pitkään melko puhtaasti Keski-Suomessa ja Saarijärvi-Äänekoski-Konginkangas alueella, lähti se leviämään 20–30-luvuilla kohti rannikkokaupunkeja. Siirtolaisiksikin lähti muutamia perheitä 1900-luvun alussa. Yhteydessä olen ollut Yhdysvaltoihin muutaman kerran, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Virpi Lemmetty
Sukututkimus
———————————-

Sukukokous  2020

Seuran viidennet sukutapahtumat tullaan edelleen viettämään Tervossa, mutta uudessa kohteessa. Tapaamispaikaksi valikoitui Tervon Lohimaa, jossa tulemme kokoontumaan 25.7 lauantaina. Tapahtuma on yksipäiväinen ja tämänhetkinen suunnitelma on, että virallinen ohjelma alkaa klo 10 ja loppuu 20. Lopullinen aikataulu tullaan tekemään huhti-toukokuun aikana, kunhan saamme varmistettua lopullisen ohjelman sisällön. Se tullaan myös lähettämään vielä erikseen ilmoittautuneille. Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään 10.5 mennessä, jotta saadaan ilmoitettua ravintolalle ruokailijoiden lukumäärä. Alla on alustava ohjelmarunko, jonka pohjalle lopullinen ohjelma tulee muodostumaan. Mukana tulee olemaan arpajaiset, tila kätten töiden esittelylle ja mahdollisesti myös esityksiä.

Alustava ohjelma
10:00 Lipunnosto, jossa alkupuheen pitäjänä kirkkoherra Raimo Jalkanen. Tulokahvit
11:00 Ari Kolehmaisen esitys Häkkisten varhaisemmista vaiheista
13:00 Ruokailu
14:30 Sukukokous
20:00 Lipunlasku

Olemme varanneet lohimaan pääravintolasta tarjoilun, joka sisältää tulokahvit, lounaan ja iltapäiväkahvin. Tarjoilun hinta/henkilö on seuran jäsenille 27 € ja muille 30 €, 0–12-vuotiailta ei peritä maksua (sukuseura kustantaa). Maksut seuran tilille viimeistään 31.5 ja viestikenttään merkintä SJ2020.

Jos haluaa vaikkapa jäädä paikan päälle viettämään aikaa yön yli, niin Lohimaalla on tarjolla majoitustilaa. Kannattaa varata huoneistoa ajoissa, koska niille on ilmeisesti aika kova kysyntä, varsinkin kesäaikaan. Aivan viettopaikkamme vieressä sijaitsee myös erinomaisen varustelutason caravan-alue (Tervo Caravan), josta varmasti löytyy paikkoja tuonakin aikana.

Lohimaan hotelli- ja mökkihuoneiden varauksia voi tiedustella numeroista 029 1935070 / 029 1935071 tai lähettämällä sähköpostia myynti@lohimaa.fi.

Tervo Caravaniin voi olla yhteydessä puhelimitse numeroihin 0400 901413  / 0400 573459 tai sähköpostitse tervocaravan@gmail.com.

Lopuksi vielä sukuseuran yhteyshenkilöitä mm. ilmoittautumiseen liittyen:

Unto Häkkinen  (Ilmoittautumiset) 040 5875642, unihakki@gmail.com
Anja Häkkinen (Arpajaiset ja arpajaisvoitot, kätten työt) 040 5450162, anja.hakki@gmail.com
Hanna Laine (Ohjelma, esiintyjät) 040 5416850, hanna.maarit.laine@gmail.com

Jäsenmaksuista ja tiedottamisesta

Hei vaan kaikille minunkin puolestani. Viime vuosi (2019) olikin ensimmäinen kerta, kun seura aloitti jäsenistönsä jäsenmaksujen tarkemman seuraamisen ja erokirjeiden lähettämisen. Tähän oli tarvetta useammankin eri syyn takia, joista ensimmäinen liittyy seuran sääntöihin kohtaan ”3§ Jäsenet”. Lyhkäisesti ilmaisee, että jäsenen voi erottaa seurasta, jos hän ei ole maksanut jäsenmaksuaan viimeisiin kahteen kalenterivuoteen. Varsinaisella maksaneella jäsenellä on myös äänioikeus kolmen vuoden välein järjestettävissä sukukokouksissa. Toinen tärkeä syy seurantaan tulee EU:n henkilötietoihin liittyvästä GDPR-asetuksesta. Haluamme pitää rekisterimme mahdollisimman ajantasaisena ja olla koko ajan tietoisia siitä, etteivät ne sisällä ylimääräisiä henkilötietoja. Seuran sivuilta löytyy lisää tietoa ylläpitämiemme rekisterien sisällöstä.

Jäseneksi voi aina liittyä takaisin maksamalla esimerkiksi vuosittaisen jäsenmaksun uudemman kerran. Erityisen tärkeää on huomioida, että maksamatta jääneistä vuosista ei tarvitse maksaa. Riittää tosiaankin, kun maksaa vain kuluvan vuoden jäsenmaksun.

Jäsenmaksut ovat myös tärkeä tulonlähde seuralle, koska niiden avulla saadaan katettua varsinkin sukututkimukseen ja sukukokousten järjestämiseen liittyviä kuluja. Uusien jäsenien saaminen onkin tärkeää seuran toiminnan jatkuvuuden kannalta. Jäseneksi liittymisen voi tehdä sähköisesti seuran sivujen kautta, mutta mahdollista se on myös puhelimitse jäsenistä vastaavalle henkilölle.

Ja lopuksi hieman vielä tarkennusta jäsenmaksuun liitettävästä viestistä. Viestikenttään olisi hyvä kirjoittaa kenen/keiden jäsenmaksusta on kyse. Mieluiten kaikki nimet, suku- ja etunimet, koska jäsenrekisterissämme saattaa ole useampiakin henkilöitä, joilla on sama suku- ja etunimi. Saadaan maksu varmasti kohdistettua oikealle henkilölle.

Nähdään kesän 2020 sukukokouksessa, Marko Häkkinen (Jäsen/Talousasiat)

Jäsenmaksu 2020 Vuosimaksu Ainaisjäsenmaksu
Danske Bank FI9287000710191145
BIC DABAFIHH
Viesti JM2020 [Sukunimi] [Etunimet] AJM
Summa 10 € 150 €
Eräpäivä 31.3.2020  

Huom. Muuttuneet yhteystiedot tai pyynnön niiden poistamiseen rekisteristämme voi lähettää sukututkijallemme Virpi Lemmetylle (040 5606326, virpi.lemmetty@gmail.com). Muuttuneet yhteystiedot on mahdollista lähettää myös seuran kotisivujen kautta.