Jäsenkirje 2019

Hyvät sukulaiset

Talvi on taittumassa ja päivien pimeys väistymässä. Sukukirje tavoittaa teidät, jotka  olette liittyneet sukuseuraan.  Toivon, että kirjeen saatuanne levitätte sitä eteenpäin niin, että mahdollisimman moni saisi tietoa ja innostuisi tulemaan mukaan.

Kesän jälkeen alamme valmistella  2020 olevaa sukukokoustamme. Siihen odotamme teiltä ehdotuksia kokouksen ohjelmaan. Sukututkimusta jatkava Virpi Lemmetty tekee innolla työtä, jotta  tietomme suvusta lisääntyy. Seuraavassa suvun kokouksessa on hänellä varmasti mielenkiintoista kerrottavaa. Tästä esimakua saatte jo tämän kirjeen mukana. Kiitos Virpi työstäsi.

Oletan, että seuraavassa  kokouksessa saamme eri Häkkisten sukulaisuuksista uutta tietoa. Näiden geenikarttojen selville saaminen on mielenkiitoista ja siksi niitä kannattaa selvittää niin pitkälle kuin on mahdollista.

Toivon kaikille hyvää kevään jatkoa ja toivotaan meille kaikille valoisaa ja lämmintä kesää.

Sukututkimus terveisiä!

Kun Unto syksyllä 2017 kysyi jatkaisinko hänen aloittamaansa sukututkimustyötä, olin kieltämättä hieman kauhuissani. Mietin kuinka saisin ajan riittämään tutkimuksen tekemiseen, perheelle ja vuorotyölle. Nykyisin helpottaa sukututkimusta valtavasti se, että materiaalia digitoidaan aina vain kiihtyvällä vauhdilla internettiin. Aikaa on löytynyt aina muutama tunti sieltä ja toinen täältä, olempahan tehnyt sukututkimusta joskus yöllä töissäkin kun on ollut ”rauha maassa”.

Kantaisällämme Erkki Juhonpoika Häkkisellä oli myös tytär Liisa, jonka vaiheita Unto ei ollut tutkinut. Kohdistin siis tutkimusintoni Liisa Häkkisen elämän vaiheisiin. Liisa avioitui Äänekoskelaisen Iisakki Matinpojan kanssa juhannuksena 1792, heille syntyy poika ja kaksi tytärtä. Liisa sairastui kuumetautiin ja kuolee jo vuonna 1809 ollessaan n. 39 vuotias. Kaikki Liisan lapset avioituivat ja jäävät asumaan Saarijärvelle. Pisimmälle olen tutkinut Liisan keskimmäisen lapsen Marian s.1797 sukuhaaraa. Maria avioituu Saarijärven Pyhäjärven kylästä kotoisin olevan Juho Hirvaanmäen kanssa. Hirvaanmäki sukunimi muuttuu 1800-luvun lopussa Hirvoseksi. Heidän vanhin poikansa, Taavetti Juhonpoika Hirvonen, yhdessä kahden vaimonsa kanssa saavat yhteensä 11 lasta, joista vanhin Taavetti Taavetinpoika vaimonsa kanssa 9 lasta.

Maria Liisan tyttären sukuhaarasta löytyy siis paljon Hirvosia, myös nimet Salmela, Parkkonen ja Honkkonen ovat melko yleisiä 1900-luvulle tultaessa. Liisa Erkintyttären sukuhaara on selvästi sukunimien osalta Keski-Suomalaisempi, kuin Juho Erkinpoika Häkkisen, sillä myös miehillä sukunimet vaihtoivat muotoaan tai vaihtuivat jopa kokonaan vielä 1850-1900 välilläkin. Naisilla sukunimiä ei välttämättä ollut ollenkaan ennen 1900-luvun alkua. Tämä oli tyypillistä länsisuomalaiselle sukunimialueelle johon Saarijärvi kuului. Se, että kantaisällämme Erkki Juhonpoika Häkkisellä sukunimi mainitaan jo 1700-luvun lopulla antaa vahvan viittauksen Savolais-/Itä-Suomalaislähtöisyyteen. Itä-Suomessa sukunimet vakiintuivat jo todella varhain ja periytyivät jälkipolville.

Tutkimus jatkuu hitaasti mutta varmasti, yhtään yhteyden ottoa en ole vielä Liisan sukuhaaran nykypolviin tehnyt mutta vauhdilla kasvaa 1900-luvun alun henkilömäärä.

Sukututkimus terveisin, Virpi

Jäsenmaksuista ja tiedottamisesta

Vuonna 2018 päätimme hallituksen toimesta aloittaa jäsenmaksujen tarkemman seuraamisen, jotta pystyisimme pitämään jäsen- että henkilörekisterimme mahdollisimman ajantasaisena. Tähän liittyen lähetimmekin vuoden alusta erottamiskirjeitä sellaisille jäsenille, joiden edellisestä jäsenmaksusta oli kulunut yli kaksi kalenterivuotta. Tämän tiimoilta nousi esille muutamia asioita, joita pyrimme parantamaan jatkossa epäselvyyksien välttämiseksi.

Monelle on saattanut tulla yllätyksenä, että seurasta saatettaisiin erottaa ilman ennakkoilmoitusta. Virallinen peruste erottamiselle löytyy seuran säännöistä ” 3§ Jäsenet”, mutta monelta on saattanut kyseinen kohta jäädä huomaamatta. Emme myöskään ole tuoneet tätä esille aikaisemmissa jäsenkirjeissä tai muussa tiedottamisessa, mikä on osaltaan voinut aiheuttaa hämmennystä erottamiskirjeen saajien keskuudessa.

Kaikesta huolimatta, tulemme myös jatkossa lähettämään samankaltaisia erokirjeitä kalenterivuoden alussa.  Näin olemme oikeasti tietoisia varsinaisesta jäsenistöstä, eikä rekisterissä ylläpidetä turhaan ylimääräistä tietoa henkilöistä.

Huomionarvoista on myös se, että vaikka jäsen erotettaisiinkin seurasta, voi hän aina liittyä takaisin maksamalla kuluvan vuoden jäsenmaksun. Takautuvasti ei tarvitse, eikä pidä maksaa jäsenmaksuja.

Jäsenmaksujen osalta olisi erityisen tärkeää kirjoittaa viestikenttään kenen/keiden jäsenmaksusta on kyse. Mieluiten kaikki nimet, suku– ja etunimet, koska jäsenrekisterissämme on useampia henkilöitä, joilla on sama sukunimi, että etunimi. Tämä vaatii maksajalta hieman enemmän tekemistä maksutapahtuman yhteydessä, mutta auttaa meitä kohdistamaan jäsenyyden aina oikeaan henkilöön.

Hyviä kevään alkuja toivottaen, Häkkinen Marko

Jäsenmaksu 2019 Vuosimaksu Ainaisjäsenmaksu