Juho Wille Juhonpoika Häkkinen

Juho Wille syntyi keskellä kylmintä talvea 27.1.1838 Utrialahdessa, jossa myös eli nuoruutensa. Ensimmäinen rengin pesti löytyi vuonna 1856 Tallus 11 Abraham Tolosen talosta. Juho Wille oli tuolloin jo 18-vuotias miehen alku. Tolosen talossa Juho Wille viihtyi vuoteen 1861 asti. Miehellä oli jo ikää 23-vuotta mutta rippikoulua ei Juho Wille ollut vielä käynyt. Seuraava rengin paikka löytyi Kuutilan kylältä talosta No 9. Ripillekin Juho Wille lopulta pääsi samana syksynä lokakuun 5pv. Ripille päästyään karisti Juho Wille Pielaveden pölyt jaloistaan ja muutti Rautalammin puolelle. Pielaveden ulosmuuttaneiden luettelossa Juho Wille löytyy numerolla 99. Rautalammilla Juho Wille päätyi rengiksi Pekka Huttusen taloon Riitlampi n:7. Riitlampi kuuluu nykyään Tervoon mutta oli tuolloin osa Rautalampea. Tuossa yhteydessä muutto Rautalammille on merkitty tapahtuneeksi 23.12.1861. Asuessaan Huttusen talossa Juho Wille tapasi Marja Leena Kiurun s.3.4.1817, joka oli piikana Hautalahti N:3 Hautamäki Laurilan talossa, jonka omisti Kalle Heikki Niskanen. Juho Wille ja Marja Leena avioitui huhtikuussa 1867. Marja Leena oli 21 vuotta vanhempi. Myös Marja Leenan tytär, Eva s.1846, asui tuolloin Laurilan talossa. Marja Leena oli muuttanut Hautalahteen Juurikkaniemi N:5 Lahdenpohjan talosta 1864. Marja Leenan kohdalla on rippikoissa merkintä ”3 aviotonta lasta”. Mikä lie ollut Marja Leenan salainen ase, jolla hurmasi Juho Willen, sitä voidaan vain arvailla.

Juho Wille ja Marja Leena asuivat Laurilan talossa Hautamäellä vuoteen 1877 asti. Vuoden verran he asuivat Hautalahti N:1 Pängänlehdon torpassa. Tämän jälkeen heidät löytää Hautalahden itsellisten joukosta. Marja Leena kuoli juuri ennen vuoden vaihdetta 1894. Marja Leenan kuolintiedoista selviää, että vuonna 1894 Juho Wille ja Marja Leena asuivat Juurikkaniemessä. Marja Leenan kuolinsyy oli tuntematon.

Heinäkuussa 1896 Juho Wille avioituu uudelleen, nyt morsian, Eriika Villentytär Jääskeläinen, oli häntä 26 vuotta nuorempi. Vihkitietdoista selviää, että molemmat asuivat tuolloin Hyvölän kinkeripiirissä ja olivat ”piiriläisiä” eli köyhiä ja muiden avun varassa eläviä.

Rautalammen vuosian 1901-1910 rippikirjoissa on merkintä että, Juho Wille Häkkinen oli ollut puolitoista vuotta irtolaisuudesta Hämeenlinnan työvankilassa, jossa kävi myös rippikoulun. Vesannolla Juho ja Eriika asuivat Juurikkaniemessä. Juho kuoli heinäkuussa 1906 vanhuuden uuvuttamana. Eriika oli Juhon kuollessa vasta 42-vuotias, hänen kohdallaan elämä jatkui Rautalammilla, jonne hän muutti seuraavana vuonna. Rautalammilla Eriika avioitui leskeksi jääneen Taavetti Häkkisen (Juhon veli) kanssa.

Takaisin Isän tietoihin