Erkki Juhonpoika Häkkinen

Sukumme kantaisä Erkki Juhonpoika Häkkinen syntyi 16.1.1719 todennäköisesti Saarijärvellä. Erkki avioitui Maria Pekantyttären s.4.2.1722 kanssa. Heille syntyi ainakin kaksi lasta. Poika Juho Erkinpoika 1765 ja tytär Liisa Erkintytär 1770. Lapset ovat todennäköisesti syntyneet Saarijärven Kiimasjärven kylällä.

Sukunimi Häkkinen tai Häcki kuten se aluksi kirjoitettiin, ilmestyy Erkki Juhonpojalle ensimmäisen kerran Saarijärven vuosien 1778-80 rippikirjaan. Seuraavassa rippikirjassa 1783-90 on Erkin ja Marian alapuolelle merkitty jo heidän lapset Juho ja Liisa. Samassa rippikirjassa on Erkin kohdalla merkintä ”kirkonköyhä”. Viimeinen rippikirjamerkintä Erkin kohdalla on alkuvuodesta 1786, Erkki kuolee todennäköisesti vuoden 1786 loppupuolella. Maria ja lapset asuvat vielä yhdessä Kyyränmäessä vuonna 1791. Liisa avioituu 1792 ja muuttaa miehensä kotipaikalle Äänekoskelle ja Juho lähtee Kiimasjärveltä Kolkanlahteen 1795. Maria Pekantytär jää rippikirjan mukaan Kyyränmäkeen. Seuraavassa rippikirjassa 1799-1805 Marian perässä on merkintä bor i Kolkanlax, joka on sitten yliviivattu. Maria kuolee juuri ennen vuoden vaihdetta 1805 lähes 84-vuotiaana.

Liisa Erkintyttären jälkipolvet jäivät asumaan suurelta osin Keski-Suomeen. Juho Erkinpojan kautta Häkkiset valloittivat ensiksi Savon 1820-luvulla. Suku levisi Savosta 1860-luvulla Etelä-Suomeen Mäntäsälään Eva Juhontyttären ja Paul Juhonpojan mukana. Pohjois-Pohjanmaalle Kärsämäelle Häkkisen suku levisi Brita Caisa Juhontyttär Häkkisen tyttären Anna Stiinan avioiduttua Kärsämäkeläisen Aleksi Pyrrön kanssa.

Suku on jatkanut vuosien kuluessa maailman valloitustaan. Nykyisin Erkki Juhonpoika Häkkisen jälkipolvia asuu Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Kanadassa.

Sukutukijoiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Tietoja Juho Erkinpojasta.

Tietoja Liisa Erkintyttärestä.