Aapeli Aapelinpoika Häkkinen

Aapeli oli kuuden vuoden ikäinen vanhempien kuollessa. Aapelin huutolaiskoti oli Ahvenienpäässä Uittoharjun talossa. Tietojen mukaan Aapelilla oli tuuria ja hän pääsi taloon, jossa hänestä pidettiin hyvää huolta. Poika oppi lukemaan ja kirjoittamaan, varttui nuoreksi mieheksi ja teki rengintöitä.

Vuonna 1915 Aapeli sai kutsun astua armeijan palvelukseen, elettiin Venäjänvallan aikaa. Armeijaan lähtö oli edessä.  Aapeli odotteli junaa Suonenjoen asemalla muutaman muun pojan kanssa. Kaveruksista rupesi koko armeijaan lähtö tuntumaan vastenmieliseltä ja he päättivätkin lähteä kukin omille teilleen.

Aapelin patikkamatka oli useita kymmeniä kilometrejä Rakolan kylälle taloon, josta löytyi piilopaikka. Kylässä oli seppä, jonka oppiin Aapeli pääsi. Hän oppi sepäntyöt ensimmäisen vuoden aikana.

Vuonna 1916 Aapeli meni vihille Ida Maria Koskisen kanssa. Hän kävi sepäntöissä lähiseuduilla ja väisteli viranomaisia, jotka kulkiessaan kyselivät armeijasta kieltäytyviä.

Aapeli kertoili usein mielenkiintoisia juttuja meille nuorille siltä reilun vuoden ajalta jona pakoili viranomaisia.

Lopulta ainainen varuillaanolo alkoi käydä työlääksi, niinpä Aapeli meni nimismiehen luokse vapaaehtoisesti ilmoittautumaan. Nimismies oli katsellut aikansa papereita ja tuumannut, olet jo niin vanha mies että mene kotiin perheesi luokse.

Aapelille ja Idalle syntyi yhdeksän lasta.

Uuno Aapeli s 11.12.1917 Karttula.
Aino Elina s 17.11.1919 Karttula.
Saimi Kaarina s 12.4.1922 Karttula, kuoli 11.11.1934 Rautalampi.
Helvi Katri s 1.6.1924 Karttula.
Tyyne Tellervo s 31.8.1927 Karttula, k 14.6.1934 Tervo.
Pentti Johannes s 4.7.1930 Tervo.
Tyyne Annikki s 8.7.1933 Tervo k 14.6.1934 Tervo.
Liisa Mirjami s 27.8.1937 Rautalampi.
Leena Orvokki s 13.10.1939 Jäppilä.

Lapsista Saimi Kaarina, Tyyne Tellervo ja Tyyne Annikki kuolivat nuorina, kaikilla muilla perheen lapsilla on runsaasti jälkeläisiä.

Sepän ammatista ja ehkä hienoisesta kulkurin luonteesta johtuen Aapeli asui perheineen useilla paikkakunnilla, Karttulassa, Tervossa, Keiteleellä, Jäppilässä, ja Maaningalla.

Varttuneemmalla iällä Aapeli toteutti yhden haaveistaan ja osti kanteleen, kantele olivatkin hänen elämänsä loppuajan erottamattomat, kantele soi ja Aapeli lauloi.

Vanhoilla päivillään Aapeli kokeili myös tohtorintaitojaan, valmisti omilla resepteillään erilaisia rohtoja ja voiteita. Paraniko Aapelin valmistamilla rohdoilla ei ole tietoa mutta ei niihin ole kukaan pahemmin sairastunut eikä kuollut.

Noin vuonna 1955 Aapeli ja Ida muuttivat Maaningalle Kurolanlahden kylälle. Sieltä Aapeli ja Ida ostivat heidän ensimmäisen oman mökkinsä jonka nimi oli Kassula. Sinne Aapeli laittoi ensimmäisenä pajan, jossa jatkoi sepäntöitä. Hän takoi talvet ja kierteli kesät pitäjillä myymässä sepän tuotteitaan.

Vaimon kuoltua vuonna 1969 Aapeli möi mökkinsä ja asui loppuajan lastensa luona.

Aapeli Häkkinen kuoli 20.6.1975.

Takaisin Isän tietoihin

Kuvia Aapelin lapsista (Suurennos aukeaa klikkaamalla kuvaa)